Menu

Şifrelerinizi Güvenli Olarak Nasıl Paylaşırsınız?

Şifrelerinizi Güvenli Olarak Nasıl Paylaşırsınız?

Şifrelerinizi Güvenli Olarak Nasıl Paylaşırsınız?

Şimdi bir durup “şifremi neden paylaşıyorum?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Her ne kadar “sakın şifrelerinizi ve kullanıcı adlarınızı kimseyle paylaşmayın” diye ver yansın etsek de, bazen eliniz kolunuz bağlanıyor ve en güvendiğiniz birine, sevdiğinize, aile bireyinize fısıldamak zorunda kalabiliyoruz. Ancak bazen şifrelerimizi önemli durum ve şartlarda paylaşmak zorunda kalabiliyoruz.
Acil yapılması gereken banka işlemlerine yetişemiyorsak, gecikmiş bir ödemeyi yatırmaya vaktimiz yoksa ya da e-postamızda ya da sosyal medya hesabımızda o an okumamız gereken bir ileti varsa ve bunu yapacak olanağı bulamıyorsak şifre paylaşmak zorunda kalabiliyoruz.

Uyarıyoruz...!

Şifre paylaşacak kadar acil bir durum olmasını temenni etmeyiz ancak böyle bir şey yapacaksanız, bunu son derece güvenli yollardan yapmanız gerekiyor. Şartlar ne olursa olsun ya da, paylaşımda bulunacağınız şahıs kim olursa olsun uyarıyoruz, şifre paylaşmak genel olarak çok mantıklı ve güvenli bir durum değil.

Unutmayın...!

Facebook şifrenizi, e-posta şifrenizi bir başkasıyla paylaştığınız andan itibaren bu hesaplar üzerinden sizinle iletişim kuran herkesin özel hayatına da ihanet etmiş oluyorsunuz. Tüm yazışmalarınızın kilitlerini açmakla kalmıyor, sadece size özel yazılmış pek çok iletinin de başkası tarafından izlenmesine izin veriyorsunuz.
Şifre paylamak için yöntemler

Ne zaman bir şifre paylaşımına ihtiyaç duyabilirsiniz?

Ben yine de uyarılarımı yaptığımı düşünerek bir kişinin hangi şartlar altında şifre paylaşabileceğinin olasılıklarını sıralıyayım.
  • -Ev kirası ödemelerinde
  • -Spotify, Netflix ya da benzeri medya takiplerinde
  • -Wi-Fi şifrelerini komşu ve arkadaşlarla
  • -Bulut depolama hizmetlerine dosya aktarmak için
  • -Web geliştiricisiyseniz FTP, SSH, veya MySQL şifrelerini işi iyi bilen biriyle…
Bunlar ve benzerleri gibi durumlarda mutlaka şifre paylaşımı yapıyoruz ve bu bizi çok da rahatsız etmiyor. İşin daha da korkuncu bu paylaşımları e-posta, mesaj ya da benzer yöntemlerle yaptığımız için iki kere riske giriyoruz. Özellikle kullanıcı adı ve şifreyi bir postada gönderiyorsak durum daha feci.
Ne zaman bir şifre paylaşımına ihtiyaç duyabilirsiniz?

Şifrelerinizi paylaşacaksanız ne yapmanız gerekiyor?

İlk önce kendinizi güvene alın. Özellikle birçok hesabınız bir şifre ve aynı e-posta üzerinden alınmışsa son drece dikkatli olmak gerekiyor.
  • Ana hesap kullanın: Asla aynı e-posta üzerinden birçok hesabı bir arada tutmayın. Mümkünse farklı e-posta adresleri ile farklı şifreler kullanın ki başka hesaplarınıza girilmesi mümkün olmasın. Ana hesabınızı paylaşmamak sizi gelecekte birçok dertten kurtarabilir.
  • 2 adımlı şifreleme yöntemleri kullanın: İki aşamalı doğrulama yöntemi, kişisel hesaplarınızda başkaları tarafından oturum açılmasını zorlaştırarak hesabınızı korumanıza yardımcı olur. Parola ve iletişim yöntemi sorarak iki farklı kimlik doğrulama yöntemi kullanır.  İki aşamalı doğrulamayı e-posta adresi, telefon numarası veya kimlik doğrulayıcı uygulaması ile ayarlayabilirsiniz. Böylece güvenliğinizi büyük bir kısmı hala kontrolünüzde kalır.
  • E-posta ile şifre: Eğer mutlaka şifrenizi paylaşacaksanız “encryption” yani şifreleme yöntemleri kullanın. Gönderdiğiniz e-postayı şifreleyerek karşı tarafa gönderin. Doğrudan yazarak postalamayın. Windows için /zip ya da Winrar kullanabilirsiniz. Mac kullanıcıları ise iZip uygulamasından faydalanabilirler.
WinRAR
WinRARPopüler Dosya Sıkıştırma Programı
WinRAR
WinRARMac İçin Dosya Sıkıştırma Programı
7-Zip
7-ZipÜcretsiz Dosya Sıkıştırma Programı
iZip
iZipMac İçin Ücretsiz Dosya Sıkıştırma ve Açma Programı
  • LastPass ile paylaşın: LastPass kullanıcıların “Kasa” olarak kullanabilecekleri bir seçeneği var. Bununla ilgili detayları sizinle daha önce LastPass makalelerimizde paylaşmıştık. Bu yöntem ile kullanılmasını istediğiniz şifreleri karşı tarafla güvenli bir şekilde paylaşabilirsiniz. Sadece LastPass değil 1Password uygulaması da güvenli bir şekilde şifre gönderip almanıza yardımcı oluyor.
LastPass (Windows 8)
LastPass (Windows 8)Windows 8 için Popüler Parola ve Veri Yönetim Uygulaması
LastPass for Safari
LastPass for SafariÜcretsiz Şifre Yönetim Programı
1Password
1PasswordWindows 8.1 için Popüler Parola Yöneticisi
1Password Reader
1Password ReaderMac İçin Parola Yönetici Programı
LastPass çözüm olabilir

Başka tehlikelerin olduğunu unutmayın

Güvenlik önlemlerine insan faktörünü dahil etmek asla mantıklı değil. En güvendiğiniz kişinin bile sizden daha önemli bir arkadaşı olabilir. Bu yüzden neyi, kiminle paylaştığınız çok önemli. "Babana bile güvenme" devri henüz kapanmadı, bu yüzden bir defa elinizden her hangi bir sebep için çıkardığınız şifrelerin işi biter bitmez bunları derhal değiştirmelisiniz. 

Ads middle content1

Ads middle content2