Menu

Android Telefonda Verileri Tamamen Silme

Android Telefonda Verileri Tamamen Silme

Android Telefonda Verileri Tamamen Silme Manşet

Yeni bir modele geçiş yapmak için satma kararı aldığınız Android telefonunuzu elden çıkarmadan önce ilk yapacağınız şeyin cihazdaki tüm içeriği silip fabrika ayarlarına döndürmek olduğunu biliyorsunuzdur. Ancak cihazı fabrika ayalarına döndürme seçeneğiyle sıfırlamak verilerinizi tamamen silinir yapmıyor. Cihazın yeni sahibi kurtarma programlarıyla size özel bilgilere rahatlıkla erişebilir. Peki bu durumda ne yapmak gerekiyor?

Fabrika ayarlarına sıfırlamak yeterli mi?

Cihaz satışı yapmadan çoğu kişinin en iyi bildiği şey güvenlik bölümüne girip veya buton kombinasyonlarıyla sıfırlama işlemi yapmak. Fazla uzun sürmeyen bu işlemin ardından cihazı açtığınızda satın aldığınız ilk günkü ekran sizi karşılayacaktır ancak telefonunuzda depoladığınız tüm bilgilere erişmek bu durumda dahi mümkün. Mobil cihazdaki verileri kurtaran onlarca ücretli ve son derece başarılı program mevcut. Cihazı sattığınız kişi kötü niyetli ise bu programlardan birini kullanarak silinip gittiğini düşündüğünüz verilerinize erişebilir. Bu nasıl mümkün oluyor? sorusunun yanıtı depolamanın nasıl işlendiğini anlamaktan geçiyor.

Silinen dosyalar gerçekten siliniyor mu?

Telefonunuzda yanlışlıkla sildiğiniz bir fotoğraf, video, mesaj veya kişi sonucunda silinen veriyi kurtarmak adına Google’da sorgulama yaptığınızda istemediğiniz kadar veri kurtarma programına rastlırsınız. Genellikle ücretli olan bu programların dediğini yapması mümkün çünkü Android dahil tüm işletim sistemlerinin verileri depoladığı bir alan vardır. Sil butonuna dokunduğunuzda silindiğini sandığınız dosyalar sadece gözünüzün önünden kaldırılır ve boş alan olarak işaretlenir ve sistem yeniden alana ihtiyaç duyana kadar arka planda bırakılır. Yeni dosyalar geldikçe eskileriyle değiştirilir. Yani bilgisayarımızda olduğu şekilde üst üste yazma gerçekleştirilir. Sabit sürücünün ömrünün korunması açısından gerekli bir durum diyip fazla detaya inmeden yapmanız gerekenlere geçiyorum:

Telefonunuzu şifreleyin:

Cihazı tamamen silme, fabrika ayarlarına sıfırlama işleminden sonra da verilerinizin erişilebilir olma ihtimaline karşı telefonunuzu şifrelemek yapacağınız ilk şey. Cihazınızın güvenlik menüsü altından (bazı cihazlarda depolama alanında bulunuyor) şifrelemeyi etkinşleştirdikten (depolama alanına göre süre değişiyor ancak çok kısa süren bir işlem değil) sonra fabrika ayarlarına sıfırlamanız, verilerinize erişmeye çalışan kötü niyetli kişinin şifreli verilere erişebileceği sonucunu doğuruyor.

Veri üzerine veri yazdırın:

Daha da ileri giderek telefonunuzun depolama alanını anlamsızca doldurun. Şarkı, film, fotoğraf, video aklınıza ne geliyorsa depolama alanını olabildiğince doldurun. Silin, tekrar yükleyin. Bu durumda cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırladığınızda kötü niyetli kişi verilerinize hiçbir kurtarma programıyla erişmesi mümkün olmayacak. Daha doğrusu sabit sürücüde fazlasıyla doldur boşalt yapıldığından, veri üzerine veri yazıldığından ulaşılabilir veriler anlamsız, hiçbir şey ifade etmeyen veriler olacak. Bilgisayarda Active KillDisk tarzı programları kullandıysanız mantığı anlamışsınızdır.
Bu işlemlerden sonra aşağıdaki Android cihazlardan veri kurtarma programları ile test edebilirsiniz:
7-Data Android
7-Data AndroidAndroid Cihazlardan Veri Kurtarma Programı
Tenorshare Android Data Recovery
Tenorshare Android Data RecoveryAndroid Cihazlardan Dosya Kurtarma Yazılımı
Dr.Fone for Android
Dr.Fone for AndroidAndroid Veri Kurtarma ve Yedekleme Programı
iSkysoft Android Data Recovery
iSkysoft Android Data RecoveryAndroid için Silinen Dosya ve Fotoğrafları Kurtarma Programı

Ads middle content1

Ads middle content2