Masa üstü cihazlar düşüşü karşısında yükselen mobil cihazlar ve Android oldu. Ultron X-1 ile birlikte gelen Android alanında bir imza daha attı.
İnternet kullanım alışkanlığının tamamen değiştiğini ve yeni bir teknolojiye bağımlı hale geldiğini rahatlıklar kabul edebiliriz. Artık internet aramalarının %51’lik kısmı aralarında Ultron X-1‘inde bulunduğu mobil cihazlardan yapılıyor. Böyle yüksek bir paya sahip olan mobil teknojiler için bu durumun henüz bir başlangıç olduğunu söylemek ise kolayca mümkün.
Windows Arka Plana Çekildi
İnternet denildiğinde her insanın aklına gelen ve dünyanın en yaygın işletim sistemi olarak dikkat çeken Windows mobil işletim sistemi Android karşısında bir yenilgi aldı. İnternet kullanım süreleri ile ilgili yapılan bir araştırmada işletim sistemi Windows’u geride bıraktı. En yakın rakibine ufak bir fark atmış olsa da büyük bir başarıya imza atmış oldu. Yapılan araştırmaya ve gelen raporlara göre Android işletim sistemi üzerinden internet kullanımı %37,93 olurken Windows işletim sistemi üzerinden internet kullanımı %37.91 oldu. Bu değerlendirmeye Windows cihazlarının tamamının eklenmiş olması ise mobil dünyanın gücünü gözler önüne serdi. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için en çok kullanılan işletim sisteminin aynı zamand telefon ve tabletleri ile de yarışan mobil işletim sistemi ufak bir farkla galibiyet aldı.
Teknoloji İçin Büyük Adım
Elde edilen sonuçlar dünyanın mevcut teknoloji gelişimi ile ilgili önemli bir mihenk taşı olarak değerlendiriliyor. 80li yıllardan beri teknoloji dünyasında liderliğini sürdüren Windows’un sadece 5 yıl öncesinde pazarda %2’lik bir para sahip olan Android işletim sistemine bu şekilde yenilmiş olmasından artık mobil teknoloji çağının başladığı anlamı çıkarılıyor. Akılılı telefonlarla ilgili piyasanın doygunluğa ulaşmasıyla birlikte yükselen Android bu başarısını korumaya devam edecek gibi gözüküyor. Özellikle Uzakdoğu ülkeleri tarafından çok tercih edilen ve ciddi bir çıkış yakalaması sağlanan Android artık Google’ın en önemli ve vazgeçilmez ürünlerinden birisi olarak değerlendiriliyor. Bilgisayar işletim sistemleri arasında pazarın en büyük payını hala elinde bulunduran Windows bu hakimiyetini bir süre daha elinde bulunduracağa benziyor. Ancak Google’ın Chromebooklarda kullandığı ve yaygınlaştırmaya çalıştığı Android altyapısı Windows’u tahtından edebilecek bir rakip olarak gözüküyor. Chromebooklara gelen Play Store’dan uygulama yükleme özelliği ile birlikte gündeme gelen ChromeOS Android’e dönüşür mü sorusunun cevabı Windows’un pazar payı için ciddi bir risk teşkil ediyor.