Menu

İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri için Öneriler

İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri için Öneriler

vocabulary-kelime
Bir dili öğrenmenin en önemli unsurlarından bir de kelime öğrenmektir. Dilbilgisi ile cümle kurma ve çeşitli şekilde kendimizi yazılı ve sözel olarak nasıl ifade etmemiz gerektiğinin kurallarını öğreniriz. Ancak, altyapı üzerine üstyapı kurarak dili etkin kullanmak için dil dağarcığımızı zenginleştirmemiz gerekir.
Üstyapı kurmak ve pratiğimizi geliştirmek için mümkün olduğunca çok kelime öğrenmek gerekir. Kelime dağarcığının zengin olması hem dili daha etkin kullanmamızı hem de kendimiz daha iyi ifade etmemizi sağlar.

Bir dili biliyor olmanın bileşenleri nelerdir?

Kelime öğrenmeye başlamadan önce bir dilin kaç bileşeni vardır onu vurgulayalım. Bir dili bilmenin ve kullanmanın dört bileşeni vardır.
  • Okuma
  • Dinleme
  • Konuşma
  • Yazma
Dolayısıyla kelime öğrenirken sadece anlamını öğrenmek yeterli değildir. O kelimeyi okuyabilmemiz, duyduğumuzda anlayabilmemiz, konuşmamızda kullanabiliyor olmamız ve gerektiğinde yazabiliyor olmamız gerekir.

Kelime dağarcığımı nasıl daha zenginleştirebilirim?

Kelime öğrenirken kendimce etkili olabileceğini düşündüğüm yöntemleri bu başlık altında belirtmeye çalışacağım. Bunun dışında da teknikler mutlaka olacaktır, eğer sizce faydalı olacağını düşündüğünüz bir yöntem varsa diğer okuyucuların da faydalanması açısından mutlaka yorum bölümünden iletiniz.

1. Kelime Kartları

İlk aklıma gelen yöntem kelime kartları. Kitapçılarda rahatlıkla bulabileceğiniz kelime kartlarını kullanarak kelime ezberleme yolunda başlangıç olarak tatmin edici bir mesafe alabilirsiniz.

2. Kelime Öğrenme Uygulaması İndirmek

Artık akıllı telefonlar çoğumuzun cebinde mevcut. Akıllı telefonların güzelliklerinden bir tanesi de hayatımızı kolaylaştıran uygulamalar sunabiliyor olmaları. Bu uygulamalar içinde kelime öğrenme ve ezberlememize yardımcı olacak uygulamalar da var. Örneğin Duolingo
Ücret: Ücretsiz)
uygulamasını bunlardan biri olarak örnek verebilirim. Farklı alternatifler için sizin de tespitiniz varsa yorumdan paylaşın lütfen.

3. İngilizce Şarkı Dinlemek

Şarkı dinlemek İngilizce öğrenme ve geliştirme için güzel bir alternatiftir. Hem keyifli vakit geçirmiş olursunuz hem de kendiniz İngilizce’ye maruz bırakmış olursunuz. Bu yöntemle kelime dağarcığınız geliştirirken bir yandan şarkıyı dinleyin bir yandan da şarkının sözlerine bakın. Bilmediğiniz kelimeyi hemen araştırıp neymiş öğrenin, bildiğiniz kelimelerin de nasıl telaffuz edildiğine dikkat edin.

4. İngilizce Film İzlemek

İngilizce film izlemek de yine şarkı dinlemeye benzer şekilde kelime öğrenmenize katkı sunacak bir keyifli bir yöntemdir. Bu yöntemi kulanırken de İngilizce altyazı kullanmak önemli. Filmi izlerken İngilizce altyazı ile izleyin ve yine şarkı yönteminde olduğu gibi bilmediğiniz kelime olursa veya anlamını merak ettiğiniz kelime olursa filmi durdurup sıcağı sıcağına kelimenin anlamına bakın.

5. İngilizce Çizgi Film İzlemek

Eğer film İngilizcesi size ağır gelirse alternatif yöntem olarak çizgi film de izleyebilirsiniz. Çizgi filmler genel olarak çocuklara hitap ettiğinden konuşmalarda daha basit kelimeler kullanılır ve konuşma hızı daha yavaştır. Bu da sizin kelimeleri ve cümleleri takip etmenizi ve dolayısıyla anlamanızı kolaylaştıracaktır.

6. Kelime Listesi Bulup Parça Parça Ezberlemek

İnternetten veya arkadaşlarınızda İngilizce kelime listesi bulup bunları günlere bölerek de ezberleme yöntemi uygulayabilirsiniz. Burada kendinize günlük, haftalık veya aylık bir hedef koyup bu kelimeleri tamamlamaya çalışın. Süreyi ve ritmi ayarlamak size kalıyor. Örnek bir liste için Bilinmesi Gereken Temel İngilizce Kelimeler (1000 Adet) yazısından kendi hazırlamış olduğum 1000 kelimelik listeye bakabilirsiniz.

Kelime Öğrenme Tekniklerini Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İngilizce veya herhangi başka dilde kelime öğrenirken şunu unutmayın ki önemli olan sadece “ezberlemek” değildir, esas önemli olan bu kelimeleri “unutmadan öğrenebilmek” ve “kelimeleri kullanabilmek” konularında başarı gösterebilmektir.
Bunun dışında yazının başında da bahsettiğim gibi nasıl ki bir dili bilmenin dört farklı bileşeni varsa kelime bilmek konusunda da yine aynı şekilde dört farklı bileşen geçerlidir. yani bir kelimeyi tam olarak biliyorum diyebilmeniz için onu okuyabilmeli, duyduğunuzda anlayabilmeli, yazabilmeli ve doğru şekilde telaffuz edebilmelisiniz.
Kelime öğrenmek eğlencelidir ve her yeni kelimede dile daha çok hakim olduğunuz hissi gelişir. Böylece de dili öğrenmek ve kulanmak daha keyifli bir hale dönüşür. Umarım siz de çalışmalarınızda tatmin edici sonuçlar alırsınız. İngilizce kelime öğrenme yolunda kolaylıklar diliyorum.

Ads middle content1

Ads middle content2