Birçoğumuzun yemekten hoşlandığı çikolatanın hayatımızda büyük bir yeri var. Bayram gibi özel günlerde ikram için kullanıyoruz; sevgililer gününde sevgilimize çikolata hediye ediyoruz; pasta ve kurabiye gibi tatlıların süslemelerinde kullanıyoruz… Hepsini geçtim kız isteme merasimlerinde bile yanımızda bir paket en iyisinden çikolatagötürüyoruz. Duruma bu açıdan bakınca çikolatanın hem bir gıda olarak hem de duygusal manada hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu kabul etmek gerekiyor sanırım, değil mi?
Çikolata Hakkında İlginç Bilgiler
Benim de yemekten büyük zevk aldığım çikolata hakkında derlediğim bilgileri de sizinle paylaşmak istiyorum:
- Çikolatanın kökeni Orta Asya’dır ve varlığı M.Ö. 1100’lere dayanmaktadır. Mayalar ve Aztekler’in kakaolu ürünleri bolca tükettiği söylenmektedir.
- Çikolata aslında oldukça kutsal bir kelime. Kakao çekirdekleri, Theobroma Cacaco isimli kakao ağaçlarından toplanır. Yunanca’da Theobroma ‘ yiyeceklerin tanrısı ‘ anlamına gelir.
- Dünyada kakao’nu en çok bulunduğu bölge Afrika’dır. Dünya rezervinin %66’sı bu bölgededir.
- Kadınlar, erkeklerde göre çikolata yeme eğilimi fazladır. (Bunu hepimiz biliyoruz sanırım )
- Yağ seviyesi yüksek olmasına rağmen kanın kolestrol seviyesini yükseltmez.
Çikolatanın Vücudumuza Faydaları Nelerdir?
Mutsuzsunuz. Canınız hiçbir şey yapmıyor. Kimseyle konuşmak istemiyor. Ama üzerinizdeki mutsuzluğu atmak istiyorsunuz. Ne yaparsınız? Aklınıza hiçbir şey gelmiyorsa hemen ağzınıza bir parça çikolata atın. Kısa bir sürede içinizdeki sıkıntı gidecek ve yerini mutluluk hissi alacaktır. ‘’Yok, artık, bir çikolata mı beni mutlu edecek?’’ demeyin, çünkü çikolatanın mutluluk verdiği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Çikolata, yenildikten sonra vücudumuzda mutluluk hormonu (endorfin) salgılanır. Bununla birlikte bilinçaltımızda tatlı ödül niteliğinde algılandığı için de mutluluğun psikolojik bir yönü de vardır.
Çikolata, sadece mutluluk hissi mi verir? Tabi ki de hayır. Çikolatanın sağlığımız açısından daha birçok faydası var. Gelin beraber inceleyelim:
Damar Hastalıkları
Yapılan araştırmalar neticesinde kakaonun damar sağlığının korunmasında büyük rol oynadığı ortaya çıkmıştır. Kalbe giden damarların tıkanmasını önleyerek kan akışını düzenler ve kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca kötü kolestrolün düşürülmesine de yardımcı olur.
Kanser
Antioksidan özelliği bulunan kakao, kanser hücrelerinin oluşmasını engellemede çok büyük rolü vardır. Kakao, hücrelerin kanserle savaşmasında destek olduğu için kanserin yayılmasını önleyerek tedavinin hızlı ve daha etkin bir şekilde uygulanmasını sağlar.
Zihin
Çikolatanın bileşeninde bulunan lif, azot ve yağ zihin açıcı özelliğe sahiptir ve bol miktarda enerjiyi içinde barındırır. Bu sayede zihinsel aktivitelerde daha aktif rol alınması sağlanır. Ayrıca kakao, beyne giden damarların kan taşımasını daha etkinleştirdiği için damar tıkanıklığını önler, bu da beyin kanaması riskini azaltır.
Bağırsaklara
Çikolatanın içinde bulunan lif, bağırsakların daha verimli çalışmasını sağlar. Böbreklerde taş ya da kum oluşmasını engeller ya da oluşan taşın(kumun) düşürülmesine yardımcı olur. Bağırsaklardaki en büyük faydası kanser oluşumunu engellemesidir.
Stresi Önler
Sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler gösteren çikolata, strese karşı etkili olması ile bilinir. Sırf sadece bu özelliğinden dolayı dünyada yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
Cilt Sağlığını Korur
Çikolatanın cilt sağlığı açısından büyük bir öneme sahip olduğu düşünülmektedir. Cilt maskelerinin ekseriyetinde çikolata kullanılır.
Beyine Faydalı
Çikolatanın damar sağlığı açısından faydalı olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Kan akışını düzenli bir şekilde olmasını sağladığı için beynin ihtiyacı olan oksijenin yeterli miktarda alınmasına yardımcı olur. Hayatımızın en önemli organı olan beynin işlevini daha iyi bir şekilde yerine getirmesinde ve sağlığının korunmasında çikolata büyük bir yardımcıdır.
Görme Yeteneği
Çikolata beyne kan akışının sağlıklı olarak gerçekleşmesine yardım olması, görme yeteneğinin de sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine sağladığı tespit edilmiştir.
Ağız Sağlığı
Bitter çikolata, içindeki anti-bakteriyel maddeler sayesinde ağız sağlığımızı korumamıza yardımcı olur, diş çürümelerini engeller.
Çikolatanın vücudumuza olan faydalarını öğrendikten sonra daha çok çikolata yemek isteyeceksiniz. Her ne kadar çikolatanın yararları çok olsa da ”Azı karar, çoğu zarar” politikasını izleyerek yeteri miktarda çikolata yiyelim, fazlasını değil