Firewall kelimini çevremizden sıkça duyarız, ama gerçekte ne işe yaradıklarını bileniniz var mı? Virüsleri durdurmak için mi var, yoksa başka bir sebep için mi? Bu blogda neden Firewall kullanmanız gerektiğini özetleyen 5 önemli sebebi inceledik.
Şuanda bir güvenlik duvarı yani Firewall kullanıyorsanız kendinizi şanslı saymalısınız. Bilgisayarınız modern bir işletim sistemiyle birlikte stabil çalışıyorsa bu yerleşik olarak gelen Firewall sayesindedir. Merak ettiğinizi biliyorum, bu güvenlik duvarı bizi nelerden koruyor? Öncelikle Firewall nedir ona bakalım, daha sonra maddeler halinde inceleyelim.
Firewall Nedir?
Vikipedi tadında bir tanımla başlamak iyi olacaktır; bir kural kümesi temelinde ağa gelen giden paket trafiğini kontrol eden donanım tabanlı ağ güvenliği sistemi olan Firewall, birçok farklı filtreleme özelliği ile bilgisayar ve ağın gelen ve giden paketler olmak üzere internet trafiğini kontrol altında tutar. Birçok kişisel bilgisayar işletim sistemleri, internet'ten gelen tehditlerine karşı korumak için yazılım tabanlı güvenlik duvarları içerir. ,
Daha basit bir ifadeyle, bir güvenlik duvarı (firewall) internette mevcut olan kötü amaçlı tehlikelerden bilgisayarınızı, tabletinizi ve telefonunuzu korumak için tasarlanmış bir bariyer ya da kalkandır. Veriler bilgisayarınıza gelmeden önce siber sunucular ve yönlendiriciler arasında değiş tokuş edilir ve güvenlik duvarları bu verileri izleyerek güvenli olup olmadıklarını kontrol eder. Çoğu bilgisayarda güvenlik duvarı yerleşik olarak gelmektedir ama en iyi sonuçları alabilmek için özel bir güvenlik duvarı kullanmanızı tavsiye ederim.
Firewall Ne Yapar?
Şimdi dilerseniz neden Firewall kullanmanız gerektiğiyle ilgili bilgilere geçelim.
1- Firewall, bilgisayarınızı yetki vermediğiniz uzaktan erişimden korur.
Yetki vermediğiniz birisi bilgisayarınızı uzaktan kontrol altına almaya çalışırsa, bu durum başınıza gelebilecek en kötü şeylerden biridir. Bir davetsiz misafirin verilerinizin kontrolünü sağladığını varsayalım, aniden karşınıza çeşitli ekranlar açılır ve korkudan bayılabilirsiniz. Oysaki doğru yapılandırılmış bir güvenlik duvarı kullanıp uzaktan erişimi kapatırsanız, bilgisayarınıza korsanların sızmasını engellemiş olursunuz.
2- Firewall, isteyenmeyen içerikleri ve mesajları bloklar.
Aranızda hala Windows XP kullananlar olduğunu biliyorum. Daha da kötüsü, bir güvenlik duvarı olmadan XP kullananlarınız eminim vardır. Başta hala XP kullananlar olmak üzere herkese söylemeliyim ki, internette korunmasız bilgisayara girmeyi bekleyen birçok kötü amaçlı kod var ve bilgisayarınıza sızmak için fırsat bekliyorlar. Kullandığınız ISS'ler bunu önlemeye yardımcı olacaktır ama bu uzun vadede pek mümkün olmayabilir. O yüzden en güncel Windows sürümünü kullanmanızı öneririm.
3- Online oyun oynarken Firewall sizi daha güvende tutar.
Çevirimiçi oyunlar video oyun tarihinin en önemli gelişmelerinden biridir ama aynı zamanda potansiyel güvenlik riskini de beraberinde getirir. Çeşitli kötü amaçlı yazılımlar oyun sunucularını hedef alır ve mevcut online oyuncu kitlesinin kişisel bilgilerini tehdit eder. Oyun geliştiricileri kendi sunucularını güvende tutma sorumluluğuna sahip olsalar da, biz kişisel kullanıcılar da güvenlik duvarı aktif tutmak zorundayız.
4- Firewall, ahlaksız içeriklere karşı bir kalkandır.
Şimdiye kadar hackerların uzaktan erişim çalışmaları ve kötü amaçlı yazılımları yollama türleri hakkındaki esaslar üzerinde durduk, ama güvenlik duvarları bundan daha fazla yeteneğe sahiptir. Hepimiz çeşitli ahlaksız içeriklere maruz kalabiliyoruz, bu tip içerikler normalde ebeveyn kontrolüne tabi tutulması gereken şeylerdir ama güvenlik duvarında filtreleme yapılarak durdurulabilir. Ülkemizde bildiğiniz üzere ahlaksız içerikler internet servis sağlayıcıları tarafından yapılıyor.
5- Firewall, donanım veya yazılım olabilir + her şeyi yapamaz.
Firewall'u bir yazılım olarak ele almış olabiliriz ama donanım olarakta bulmak mümkün. Donanım olarak yönlendiricilerin içine inşa edilmiş Firewall'lar bulabiliriz. Bunların yanında özellikle altını çizmem gerekiyor, güvenlik duvarları bir antivirüs programı değildir. Yani virüs, keylogger gibi kötü amaçlı yazılımlarla mücadele edemez. O yüzden Firewall'un anti-virüs ile birlikte kullanılması önerilir.
Hi
YanıtlaSilits Great ..
buy fake telegram users
Yorum Gönder