Menu

Bilgisayardaki Dosyalar Kalıcı Olarak Nasıl Silinir?

Bilgisayardaki Dosyalar Kalıcı Olarak Nasıl Silinir?

Bilgisayardaki Dosyalar Kalıcı Olarak Nasıl Silinir

Bilgisayar kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu, bir dosyayı sildiği zaten o dosyanın tamamen silindiğini düşünür. Aslında bu tür dosyalar sabit disk üzerinde “silindi” olarak işaretlenir ve çeşitli yazılımlarla kurtarılabilir.
Tamamen silinmeyen ve kurtarılmaya müsait olan bu dosyaların kurtarılması bazı durumlarda sakıncalı olabilir. Tabii bunu engellemek mümkün. Bu tip işlemler için üçüncü parti yazılımlar mevcut ama biz bunu herhangi bir yazılım kullanmadan, Windows’un bir özelliğini kullanarak yapacağız.
Windows’un Cipher özelliği sildiğiniz dosyaların tamamen ortadan kalkması için kullanacağımız bir araç. Bu özelliği kullanmak için Komut İstemi’ni çalıştırmanız gerekiyor. Çalıştır penceresine cmd yazıp, Tamam tuşuna basın.
Komut İstemi
Komut İstemi’ni çalıştırdıktan sonra şu komutu girin ve Enter tuşuna basın: cipher /w:C
Cipher Komutu
Bu komutta yer alan “cipher” komutu Windows’un Cipher özelliğini çalıştırır. “/w” komutu ise diskin boş kısmında yer alan ve kullanılmayan verilerin silinmesini sağlar. Bu komut sayesinde sildiğiniz dosyalar tamamen ortadan kalkacaktır. Ayrıca, yukarıdaki komutta yer alan “C” ise işlemin hangi diskte yapılacağını belirtir. Temizlenmesini istediğiniz disk başka bir sürücü yolunda ise, bu harfi uygun olan sürücü harfiyle değiştirmeniz yeterli olacaktır.
Küçük de bir hatırlatma yapalım. Temizleme işlemi uzun sürdüğü için, bu işlem gerçekleşirken bilgisayarınızda herhangi bir işlem yapmamanızı tavsiye ederiz. Microsoft’a göre de, Cipher özelliğini kullanırken, kullanmadığınız diğer uygulamaları kapatmak işlemin daha hızlı tamamlanmasında büyük önem taşımaktadır.

Ads middle content1

Ads middle content2