Menu

Google Botları Hakkında

Google Botları Hakkında


google logo ile ilgili görsel sonucu

Tüm internet sitesi sahipleri Google botlarının nasıl çalıştığı, işlevsellikleri ve nitelikleri hakkında bilgi sahibi olmak ister. Ancak ne yazık ki internette bu konuyla alakalı bulunan kaynaklar kısıtlı olduğu için “Google botları nasıl çalışır?” sorusunun cevabı tahminden öteye gidemez. Koca bir derya olarak niteleyebileceğimiz interneti baştan aşağıya dolaşan, günde milyonlarca; belki de milyarlarca sayfa indeksleyen bu botların nasıl çalıştığını öğrenip bu bilgiler ışığında siteyi düzenlemek ciddi fayda sağlayabilir. Google’da ilk sıraya çıkmak herkesin hedefi; peki sizi rakiplerinizden ayıracak fark ne olmalı? Google botlarının çalışma mantığını çözdüğünüz takdirde botları sitenizin en kaliteli içeriği sunduğuna ikna edebilir, belki de ilk sıraya oturabilirsiniz. Evet, buyrun hep birlikte Google botlarının çalışma mantığını inceleyelim.

Google Botları

Google botları, ziyaret ettiği sitenin tüm kaynak kodlarını inceleyen bir yazılımdan ibarettir. Bu yazılımlar bir siteyi ziyaret eder, daha sonra o sitede bulunan siteleri ziyaret eder. Bu operasyon şemasını bir zincire benzettiğimiz zaman, tüm sitelerin birbirine bağlandığı kanısına da varabilir. Siteden siteye ziyaret eden, ping ve sitemap gönderimleriyle de sitenize manuel olarak çağırabileceğiniz Google botları; sitenizde bulunan görselleri ve videoları da kayıt altına alır. Google’ın sitenizi nasıl gördüğünü anlamak istiyorsanız, sitenizin kaynak kodlarını incelemeniz yeterli olacaktır. Google sadece kaynak kodlarını okuduğu gibi, kullanıcının görmediği gizli saklı tüm linkleri de görebilmektedir. Hacklink olarak adlandırdığımız linklerin günümüzde de işe yaraması, Google botlarının bu hatasından kaynaklanmaktadır aslında. CSS’e eklenen ufak bir kod parçacığı sayesinde kullanıcının göremediği bu linkler, Google botlarından kaçmadığı için backlink olarak sayılmakta ve sıralamayı ciddi manada manipüle etmeye devam etmektedir. Bir örümcek gibi tüm sitelere ağ ören Google botları sitenizi ziyaret ederek bilgileri kayıt altına aldığı gibi, kullanıcı bir arama yaptığı zaman SERP düzenlemesini sitenizde bulunan içerikleri kayıt altına aldığı veritabanında anahtar kelimeyi aratarak kullanıcıya sunar.

Peki Google botları kandırılabilir mi?

Bu sorunun cevabını net olarak sunabilmek oldukça zor. Hacklink’in hala çalışıyor olması Google botlarının hala kandırılabilir olduğunun bir kanıtı aslında, ancak geliştirilen son algoritmalar sayesinde spam yapmak gittikçe zor bir hale bürünüyor. Google dünyaca ünlü yazılımcı ve mühendislerin bünyesinde topladığı için, botların kandırılmasının zor olması kaçınılmaz. Etiket şeklinde kasılan, kullanıcının aradığı içeriğin bulunmadığı yazılara eklenen anahtar kelimelere artık botlar nezdinde pek de değer verilmiyor. Örnekle açıklamak gerekirse, “mercedes 190 fiyatları” kelimesini aratan bir kişi, sizin bu etiketi eklediğiniz “araba fiyatları” başlıklı bir yazıda aradığı içeriği bulamayacaktır. Google botları da sitenizi tarayıp, anahtar kelimenin yazı içerisinde geçmediğini fark ettiği an sitenize üst sıralarda yer vermeyecektir. Bu şekilde spam yapmanın ve haksız rekabeti önlemenin çabasını alan Google, oldukça mantıklı bir çözüme de imza atmış bulunuyor doğrusu.

Ads middle content1

Ads middle content2